Oppilaat ja opettajat viihtyvät moduulikoulussa Suomussalmella

Expandia

Suomussalmella on opiskeltu moduulikoulussa jo vajaan parin vuoden ajan. Ruukinkankaan koulun apulaisrehtori sanoo, että Expandian toteuttama väliaikaiskoulu eroaa tavallisesta koulurakennuksesta vain siinä, että tarkasti katsomalla voi huomata, missä moduulien rajat kulkevat. Hän on tyytyväinen sekä moduulikouluun että sen rakennusprojektiin.

Suomussalmelaisessa Ruukinkankaan koulussa on oppilaita esikouluikäisistä yläkoululaisiin, yhteensä noin 500. Vanhassa koulussa oli sisäilmaongelmia, joten kunta päätti rakentaa uuden koulurakennuksen. Siirtymäajaksi osa koulun luokista ja toiminnoista päätettiin sijoittaa Expandian koulumoduuleihin.

– Tällaisiin väistötiloihin viitataan joskus konttikouluna, tai puhutaan parakeista. Meille tämä on ihan tavallinen koulu – mutta koulurakennus on uusi, laadukas ja viihtyisä, Ruukinkankaan koulun apulaisrehtori Jussi Tolonen sanoo.

Suomussalmen moduulikokonaisuudessa on tilat 14 luokalle, joista jokaisessa on kaksi wc:tä. Tavallisten luokkien lisäksi on erityisopetukseen räätälöityjä luokkia, joihin on rakennettu esimerkiksi jakotiloja.

– Halusimme puhtaat ja käyttöturvalliset tilat, jotka sopisivat juuri meidän koululaisillemme. Saimme vaikuttaa ratkaisuihin, esittää omia toiveitamme ja tuoda esimerkiksi omia kiinteitä kalusteitamme uusiin koulutiloihin. Moduulikoulukin on räätälöitävissä, Tolonen kertoo suunnitteluvaiheesta.

Lopputulos on ollut sekä koululaisten että koulun henkilökunnan mieleen.

– Oppilaat ovat pitäneet moduulikoulusta. Sisällä vain moduulien rajat muistuttavat, miten koulu on tehty, eikä moduulirakennus eroa juuri tavallisesta koulusta ulkopuoleltakaan.

Nopeaa rakentamista ja hyvää yhteistyötä

Jussi Tolosella on hyvää kerrottavaa myös rakennusvaiheesta. Suomussalmen kunta teki koulun pohjatyöt, ja Expandia toimitti ja asensi moduulit.

– Omakotitalon rakentajana vain hämmästelin, miten nopeasti kaikki sujui. Toukokuussa kunta teki päätöksen moduulikoulusta, ja heinäkuun puolivälissä Expandia luovutti moduulikokonaisuuden meille loppuvarustelua varten. Syyslukukausi alkoi uusissa tiloissa aivan normaalisti, Tolonen muistelee ja kertoo, että koulun pystyttäminen kiinnosti monia kuntalaisiakin: katsojia riitti.

Tolonen sanoo, että hän voi vilpittömästi suositella Expandiaa ja sen moduuliratkaisuja. Myös hänen kollegansa, kiinteistöpäällikkö Niko Vesterlund Suomussalmelta kiittelee yhteistyötä Expandian kanssa.

– Suunnitteluvaiheessa Expandia esitteli meille hyvin erilaisia vaihtoehtoja, ja yhdessä ideat jalostuivat toimivaksi kokonaisuudeksi. Laadukas lopputulos oli tärkeä asia, sillä koulumoduuleista on tehty neljän vuoden vuokrasopimus, Vesterlund sanoo.

Sekä Tolonen että Vesterlund kertovat, että Suomen Expandian väki oli hyvin apuna ja tukena koko kouluprojektin ajan.

– Yhteistyö oli tiivistä suunnittelu- ja rakennusvaiheessa, ja myöhemminkin on kyselty kuulumisia, Tolonen sanoo.

Koulujen lisäksi Expandian moduulit sopivat esimerkiksi esiopetukseen. Apulaisrehtori Tolonen kiinnostui oman moduulikoulunsa myötä myös muiden ratkaisuista.

– Olen käynyt tutustumassa Jyväskylässä olevaan moduulipäiväkotiinkin.

Voisiko moduulikoulu olla pysyvä ratkaisu?

Ihmisten elämäntilanteet muuttuvat ja sitä myöten myös koulujen tarpeet vaihtuvat. Julkisuudessa puhutaan paljon esimerkiksi koulujen sisäilmaongelmista, jotka johtavat väistötilatarpeiden lisäksi myös suuriin remontteihin tai kokonaisten uusien koulujen rakentamiseen.

Remontteja ja etenkin uusia rakennuksia suunnitellessa kannattaa kuitenkin pohtia, voiko kunta varmasti tietää, montako oppilasta koulupiirin alueella on jatkossa ja millaista opetusta he tarvitsevat. Moduulikoulu olla pysyvä ratkaisu ja tuoda monenlaista joustoa kouluasioihin:

  • Moduulien määrää voidaan vaihdella oppilaiden määrän mukaan.
  • Moduulien toteutusta ja toimintoja voidaan muutella opetustarpeen ja muun tilankäytön mukaan.
  • Koulurakennus ei sido liikaa pääomaa, eikä sen muuttaminen ole hidas ja raskas prosessi.

Expandialla on Ruotsissa ja Norjassa runsaasti kokemusta myös pysyvistä koulurakennuksista. Tutustu kouluprojekteihin nettisivuillamme ja lue vaikkapa Rebbelbergan koulusta, jossa on tällä hetkellä 61 S2000-koulurakennusmoduulia. Tämä koulu sijaitsee Ängelholmin kunnassa, jossa opiskelupaikkojen tarve on vaihdellut suuresti ajan myötä – siksi moduulikoulu on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi.

Lisätietoa Expandian koulutoteutuksista ja koulumoduuleista: https://expandia.fi/koulut/

Lisää tietoa saat tietenkin myös ottamalla meihin yhteyttä!

Siirry yhteystietoihin. https://expandia.fi/yhteys/#yhteyshenkilomme