Tilojen monipuolisuus takaa päiväkodin toimivan arjen

Expandia

Odotimme pimeää parakkia, mutta saimme viihtyisän ja toimivan kokonaisuuden, jossa sekä lapset että henkilökunta voivat hyvin.”  

Varhaiskasvatuspaikkojen tarve Laukaan Leppävedellä on ollut jo hetken aikaa kasvussa asuinrakentamisen lisääntymisen myötä. Kunnalla on tällä hetkellä varhaiskasvatuksessa 260 lasta ja viidelletoista lapselle haettiin hoitopaikkaa tammikuusta 2024 alkaen.   

Paitsi, ettei päiväkodeissa ollut tilaa.   

Edellisen kerran tilahaasteiden kanssa painittiin vuonna 2021. Silloin Expandia toimitti Leppävedelle päiväkodin noin kahdenkymmenen lapsen tarpeisiin. Sillä selvittiin muutama vuosi, kunnes seinät tulivat toistamiseen vastaan ja oli aika uuden laajennuksen.  

Koska kyse on moduulirakentamisesta, laajennusosa saatiin kätevästi rakennettua edellisen päälle. Kerrokset yhdistettiin toisiinsa paitsi portaikolla, myös hissillä. Toinen kerros on identtinen ensimmäisen kerroksen kanssa, joten tilat tuplaantuivat kerralla. 

– Hissi on mainio lisä, koska kuljetamme isoja ruokalaatikoita päivittäin toiseen kerrokseen. Se on myös valmiina, mikäli meille tulee jossain vaiheessa liikuntarajoitteisia lapsia. Hissi mahdollistaa heidän liikkumisen yläkertaan, kertoo lastenhoitaja Niina Kaulio-Pellinen 

Hissin liittäminen Expandian moduuleihin oli Suomen puolella ensimmäinen laatuaan, mutta onnistui Expandia Moduulit Oy:n toimitusjohtaja Janne Suntion mukaan helposti, koska moduuleissa on valmius sen asentamiselle.   

Odotimme parakkia, saimme viihtyisät ja toimivat tilat

Sekä alkuperäinen rakennus, että laajennusosa ovat keränneet kiitosta päiväkodin henkilökunnalta ja myös lapset vaikuttavat Kaulio-Pellisen mukaan tyytyväisiltä.  

 – Odotimme kylmää, parakkimaista rakennusta, jossa olisi valo leikkitilassa ja toinen keittiössä. Emme osanneet kuvitella, että väliaikaiset tilat olisivat näin viihtyisät. 

Kotoisan tunnelman lisäksi arjen laadun on pitänyt korkealla tilojen toimivuus. Päiväkodin kyseessä ollen se on paljolti kiinni siitä, että käytössä on erilaisia tiloja, jotka mahdollistavat lasten jakamisen päivän mittaan pienempiin ryhmiin. Laajennuksen jälkeen ylä- ja alakerrassa on yhteensä neljä suurta ja kaksi pientä ryhmätilaa, joiden lisäksi myös avara eteinen ja portaikon alaiset tilat on Kaulio-Pellisen mukaan valjastettu leikkeihin. 

– Mitä jännempi tila, sitä paremmat leikit. Se, että meillä on niin paljon erilaisia tiloja pienryhmille edistää lasten hyvinvointia ja varmistaa arjen sujuvuuden.  

Erityismaininnan saa henkilökunnalta myös tilojen äänieristys. 

– Äänieristys “nukkarissa” on todella hyvä. Lasten päiväunien aikaan olemme voineet kulkea ylös ja alas eikä ole tarvinnut kuiskutella. 

Kiitosta saa myös se, että tilat on voitu sisustaa päiväkotimaisiksi, eli kotoisiksi. 

– Huoltomies on juuri tulossa tänne laittamaan kelloja ja tauluja seinille. Ne ovat pieniä asioita, mutta vievät mennessään tilapäisyyden tunnun, Kaulio-Pellinen kiteyttää. 

Asialla on merkitystä, sillä Laukaan Leppäveden päiväkotitilojen vuokra-ajaksi on sovittu vähintään 60 kuukautta – se on lasten arjessa pitkä aika. 

Katso video Leppäveden päiväkodista

Voisiko moduulipäiväkoti olla pysyvä ratkaisu?

Lisätietoa Expandian päiväkotitoteutuksista ja päiväkotimoduuleista: https://expandia.fi/paivakodit/

Lisää tietoa saat tietenkin myös ottamalla meihin yhteyttä!

Siirry yhteystietoihin. https://expandia.fi/yhteys/#yhteyshenkilomme