Kodinoloiset tilat kompaktissa koossa

Expandia

Senaatti-kiinteistöt tarvitsi Käyrän vankilaan uudet tilat perhetapaamisia varten. Expandia Moduulit Oy vastasi haasteeseen toimittamalla vankilan alueelle väliaikaiset modulaariset tilat, jotka täyttivät tarkat vaatimukset sekä viihtyisyyden että valvonnan suhteen.

Auran kunnan Järvenojan kylässä sijaitseva Käyrän vankila on Länsi-Suomen aluevankilaan kuuluva vankien avolaitos, jossa on tällä hetkellä 81 vankipaikkaa ja noin 25 työntekijää. Rakennuksista vanhimmat ovat peräisin 1800-luvun loppupuolelta, jolloin niitä käytettiin lasten turvakotitarpeisiin. Alue rakennuksineen muodostaa Museoviraston luokituksen mukaan valtakunnallisesti merkittävän kulttuuriympäristön.

Tarve lisätilalle syntyi, kun vanha perhetapaamisiin käytetty rakennus tuli tiensä päähän. Se sijaitsi myös valvonnallisesti vaikeassa paikassa.

Uudisrakentaminen oli poissuljettu vaihtoehto, joten valtion kiinteistöasiantuntijana ja toimitilakumppanina toimiva Senaatti-kiinteistöt päätyi väliaikaiseen ja siirrettävään moduuliratkaisuun, jonka sille toimitti Expandia Moduulit Oy.

Kodinoloiset tilat helposti valvottavassa paikassa

Uusissa perhetapaamistiloissa vangit voivat viettää vuorokauden ajan yhdessä perheensä kanssa. Rakennuksen bruttopinta-alalta on 88 neliömetriä ja se pitää sisällään keittiön, makuuhuoneen, olohuoneen, wc:n sekä peseytymistilat. Tavoitteena oli aikaansaada kotoisat tilat ja sijoittaa ne valvonnallisesti optimaaliseen paikkaan.

– Molemmat kriteerit onnistuttiin toteuttamaan todella hyvin, kertoo Käyrän vankilan ylityönjohtaja Markku Nieminen.

Moduulitilat muodostavat kompaktin pienen asunnon, joka on Niemisen mukaan viihtyisä ja helppo pitää siistinä.

– Pinnat on erittäin helppo puhdistaa, eikä nurkista löydy pölyä kerääviä kolosia. Ilma on raikas ja valaistus hyvä. Kokonaisuus on viimeisen päälle suunniteltu ja hyvin toteutettu, Nieminen kertoo.

Tilojen käyttökokemukset ovat Niemisen mukaan olleet niin ikään pelkästään positiiviset.

Yhteistyö Expandian kanssa sujui Niemisen mukaan mainiosti, ja kaikki eteni täsmälleen suunnitelmien mukaan. Expandia olisi voinut toimittaa tilat heille jo aiemminkin, mutta rakennuslupien odottelussa meni hetki. Nieminen huomauttaa naurahtaen, että lakia on noudatettava myös vankilassa.

– Rakentaminen ja sen mukainen kulkeminen vankilaympäristössä asetti Expandian tekemiselle tavallisesta poikkeavia vaatimuksia ja rajoituksia, joita rakentajat noudattivat prikulleen, kuten oli sovittu.

Poikkeuksellisissa olosuhteissa mallikkaasti toteutetun urakan jälkeen voidaankin siis todeta, että Expandia Moduulit Oy:n toiminta ja sen siirtokelpoiset tilat ovat mainio ratkaisu paitsi tavanomaisiin, myös hieman erikoisempiin olosuhteisiin.