hyra moduler Expandia Jonas Wallstedt

Expandian moduulit valmistetaan uudelleenkäytettäviksi

Expandia

Siirtokelpoisia rakennuksia suunnitteleva ja valmistava Expandia on kasvava kiertotalousyritys. –Moduulirakennuksemme ovat täysin kierrätettäviä ja uudelleenkäytettäviä, kertoo Expandian toimitusjohtaja Jonas Wallstedt.

Ruotsin hallitus laati vuoden 2020 heinäkuussa uuden kansallisen kiertotalousstrategian. Hallitus asetti tavoitteeksi jätteiden määrän vähentämisen ja resurssien tehokkaan hyödyntämisen. Ruotsin hallitus on asettanut tavoitteen olla ensimmäinen fossiilisista polttoaineista vapaa hyvinvointivaltio.

Expandian moduulit valmistetaan uudelleenkäytettäviksi

Expandia on loistava esimerkki kiertotalousyrityksestä. Viimeisen 20 vuoden aikana Expandia on kasvattanut liikevaihtoaan 5,9 milj. eurosta hieman yli 98 milj. euron. Expandia valmistaa ja toimittaa Ruotsissa valmistettuja korkealaatuisia väistötiloja kuten oppilaitoksia, toimitiloja ja yrityskohtaisesti räätälöityjä asuntoja Ruotsin lisäksi Suomeen, Tanskaan ja Norjaan.

Modulaariset tilaratkaisumme perustuvat kaiken kierrättämiseen. Mitään ei valmisteta tarpeettomasti, vaan kaikki on uudelleenkäytettävissä. Kun moduuli on toiminut aikansa esimerkiksi esikouluna, huollamme ja päivitämme moduulit käytön jälkeen, ennen seuraavalle asiakkaalle vuokraamista. Expandian moduulien keskimääräinen käyttöikä on noin 20 vuotta, kertoo alalla vuodesta 1988 toiminut Expandian toimitusjohtaja Jonas Wallstedt.

Moduulirakennus tarjoaa hengähdystauon

Väliaikaisten rakennusten, kuten siirtokelpoisten koulujen tarve on lisääntynyt huomattavasti 2000-luvulla, Wallstedt toteaa. – Moduuleista on tullut tarpeellinen suunnittelutyökalu kunnille ja yrityksille.

Uusia tiloja saatetaan tarvita lyhyellä varoitusajalla, esimerkiksi koulujen oppilasmäärän kasvaessa tai yrityksen liiketoiminnan laajetessa.

– Tilatarpeita voi syntyä yhtäkkiä sekä koulumaailmassa että liike-elämässä. Väistötilojen tilapäinen vuokraaminen antaa tarvittavan hengähdystauon rakennusinvestointien suunnitteluun ja sopimiseen, jatkaa Wallstedt.

Usein Expandia ei ratkaise kokonaistarvetta, vaan toimii väliaikaisena vaihtoehtona.

– Ruotsissa vanhempi voi valita lapsensa esikoulun ja koulun. Tästä johtuen kuntien on haasteellista suunnitella oppilaitoksien ryhmäkokoja pidemmälle aikavälille. Alueelle saatetaan perustaa yksityinen koulu, josta tuleekin nopeasti hyvin suosittu. Vastaavasti yksityinen koulu saattaa lopettaa toimintansa. Vastuu opiskelupaikasta on kuitenkin aina viime kädessä kunnan. Expandian moduulirakennukset ovat toimiva apu kunnille hankalissa tilanteissa.

Kun tiloja ei enää tarvita, ne puretaan ja kuljetetaan pois, kiertotalouden periaatteiden mukaisesti.

Kiertotalous on Expandialle sydämen asia

Vuokrasopimuksen päätyttyä, moduulit kuljetetaan pois, uudistetaan ja vuokrataan eteenpäin. Jopa 20 vuoden vuokra-ajan jälkeen moduulit voidaan päivittää uusia rakennusvaatimuksia vastaaviksi. Moduulien huoltotyöt toteutetaan Ruotsissa Västeråsissa ja Skånessa sijaitsevassa Stidsvigissä.

– Expandia rakentaa Västeråsiin uutta pääkonttoria, jonka yhteyteen tulee aiempaa suurempi huoltohalli. Vanhan uudistaminen on meille sydämen asia. Moduulin kunnostaminen maksaa monesti lähes yhtä paljon kuin uuden rakentaminen, mutta toimivan moduulin romuttaminen tuntuisi meistä väärältä tavalta toimia. Expandian toimintaidea on kuitenkin perustunut kierrätykseen jo heti yrityksen perustamisesta alkaen vuonna 1989.

–Expandia päivittää moduulinsa vastaamaan rakennussäännösten uusimpia vaatimuksia ja määräyksiä aina ennen uudelleen vuokrausta. Huollossa moduulirakenteet saavat muun muassa uuden pintakäsittelyn ja energiatehokkuutta parannetaan.

Rakennusmoduulien toimitus tapahtuu Ruotsissa rautateitse – ensimmäisenä toimialallaan

Moduuleiden kuljetus kuorma-autoilla ei ole ympäristöystävällisin vaihtoehto. Expandia on toimialansa ainoa, joka kuljettaa moduulikokoonpanojen osia Ruotsissa rautateitse, pienentäen näin tehokkaasti hiilijalanjälkeään.

– Olemme yhteistyössä Green Cargo -logistiikkayrityksen kanssa kunnostaneet kahdeksan junavaunua, joihin mahtuu yhteensä 16 moduulia. Moduulien rautatiekuljetuksilla hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 99 prosenttia, verrattuna vastaavan matkaan kuorma-autolla, Wallstedt sanoo.

Lisätietoa Expandian koulutoteutuksista ja koulumoduuleista: https://expandia.fi/koulut/

Lisää tietoa saat tietenkin myös ottamalla meihin yhteyttä!

Siirry yhteystietoihin. https://expandia.fi/yhteys/#yhteyshenkilomme