Moduulitilat toimivat koeympäristönä uudisrakentamiselle

Expandia

Uusikaupunkilaisen Valmet Automotiven toimihenkilöiden työskentelytilat kaipasivat päivitystä. Uusia toimitiloja odotellessa töitä tehdään Expandia-toimistomoduuleissa. Marraskuussa 2022 valmistuneet väistötilat ajavat paitsi asiansa, mutta toimivat myös koeympäristönä uudisrakennuksen suunnittelulle. Jo nyt tiedetään, että pysyvistä tiloista on tultava vähintään yhtä toimivat ja viihtyisät.

Autoteollisuuden palveluja tarjoavan Valmet Automotive Oy:n ja Expandian yhteistyö alkoi kilpailutuksen jälkeen keväällä 2022. Saman vuoden lopussa tehdastontille toimitettiin kaksi moduulirakennusta, joiden bruttoneliöt ovat noin 2400 neliömetriä ja jotka tarjoavat toimitilat noin 350 työntekijälle.

– Alkuperäisen suunnitelman mukaan rakennuksia tarvittiin vain yksi toimistokäyttöön, mutta suunnittelun edetessä katsoimme parhaaksi erottaa työterveysaseman ja logistiikkapalveluiden tilat erilliseen rakennukseen, kertoo HR-asiantuntija ja projektin päällikkö Mari Heinonen.

Moduulirakennukset sijoitettiin tiiviille tehdasalueelle ja onnistuttiin asemoimaan siten, että suojaetäisyydet olemassa olevaan rakennuskantaan täyttyivät. Rakennuksista suurempi on kaksikerroksinen ja muodoltaan U-mallinen, pienemmän ollessa suorakaiteen muotoinen ja yhdessä kerroksessa.

Uudet ja erilliset toimistotilat tulivat Heinosen mukaan tarpeeseen. Ennen koronaa töitä tehtiin tehdasrakennuksen yhteyteen sijoitetussa konttoriosassa, joka kaipasi päivitystä. Moni työntekijöistä jatkoikin etätyökehotuksen päätyttyä työntekoa mieluummin kotonaan. Uusien tilojen toivottiin houkuttelevan väkeä takaisin konttorille, niinpä niiden haluttiin olevan mahdollisimman toimivat, turvalliset sekä viihtyisät.

Expandian toimittama toimistorakennus pitää sisällään työskentelypisteet 200 työntekijälle, kaksi isohkoa neuvottelukäytävää, joista löytyy kaksikymmentä eri kokoista neuvotteluhuonetta, viisi avokonttorityöskentelytilaa, neljä suljettua konttorityöskentelytilaa sekä viihtyisät taukotilat.

“Voisimme viihtyä näissä tiloissa pidempäänkin” 

Väistötiloihin siirtyminen on Heinosen mukaan mahdollistanut myös sen, että sillä voidaan testata, miten hyvin erilaiset uudet ratkaisut, kuten avokonttorityöskentely, neuvottelukäytävät ja erilaiset kalusteet toimivat arjessa.

– Näkisin, että tämänkaltaiset joustavat moduuliratkaisut ovat hyvin suotuisia juuri meidän kaltaisille yrityksille, joissa projekteja tulee ja menee ja tilan tarve vaihtelee.

Expandia valikoitui Heinosen mukaan väistötilojen toimittajaksi muun muassa siksi, että toimitusajan luvattiin olevan maltillinen.
– Se lupaus piti. Vaikka suunnitelmat muuttuivat kesken kaiken ja projekti oli laaja, sovitusta aikataulusta pystyttiin pitämään kiinni. Hommat hoidettiin ripeästi, sovitusti ja hyvässä yhteistyössä, kiittelee Heinonen.

Katso video Valmet Automotiven tiloista