Kolkon näköinen rakennus, jossa on puutteellinen sisäilma ja toimimaton äänieristys? Vaikka moduulirakentaminen yleistyy niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla, herättää se edelleen monenlaisia ennakkoluuloja.
Moduulirakennus - Viisi yleisintä myyttiä
Moduulirakentamisen suosio kasvaa niin Pohjoismaissa kuin muuallakin maailmassa – eikä syyttä; moduulirakentaminen on nopeampaa, kustannustehokkaampaa ja kontrolloidumpaa kuin perinteinen rakentaminen.
Modulaarinen rakentaminen mahdollistaa monien rakennustoiminnan osa-alueiden siirtämisen rakennustyömailta tehtaisin, joissa tuotanto tapahtuu tehokkaasti. Sääolosuhteilta suojattu työskentely minimoi virhemahdollisuudet, mahdollistaa paremman laadunvalvonnan ja johtaa korkealaatuisempaan lopputulokseen.
Eikä siinä kaikki, modulaarinen rakentaminen mahdollistaa materiaalien tarkemman hyödyntämisen vähentäen näin syntyvien jätteiden määrää. Kaiken kaikkiaan, vähäisempi energiankulutus pienentää koko rakennuksen hiilijalanjälkeä.
– Moni ajattelee heti parakkirakennuksia kuullessaan sanan moduulirakennus. Parakit eivät tunnetusti herätä kovin myönteisiä mielikuvia ihmisten mielissä. Onneksi nykypäivän korkealaatuiset moduulirakennukset ovat täysin eri asia. Moduulirakennuksia kutsutaankin usein paviljonkirakennuksiksi, jotta ikävä mielikuva parakeista karistettaisiin pois, kertoo Expandian toimitusjohtaja Jonas Wallstedt.
Entä mitkä ovat yleisimmät myytit, jotka varjostavat moduulirakennuksia? Wallsted esittelee viisi tunnetuinta myyttiä, samalla kertoen kuinka ne kumotaan.
1. Puutteellinen sisäilma
Moni muistaa edelleen menneiden vuosikymmenten ankeat parakkirakennukset, jotka pystytettiin helpottamaan oppilaitosten akuuttia lisätilantarvetta. Tilat olivat ankeita ja äänieristyksiltään meluisia, ja niissä oli puutteellinen sekä huono sisäilma.
Moni ei kuitenkaan ole tietoinen, että nykypäivän rakennustekniikan laatuvaatimuksia ja ympäristösäädöksiä sovelletaan yhtä lailla moduulirakentamiseen, kuin mihin tahansa asuinrakentamiseen. Ja samat säännökset koskevat luonnollisesti myös rakennusten ilmanvaihtojärjestelmien laatua. Tämän päivän moduulirakennusten sisäilma on säännösten mukaisesti riittävää ja puhdasta.
2. Moduulirakennukset ovat kapeita laatikoita
Totta, moduulit ovat kapeita ja siihen on hyvä syy. Moduulien suorakulmainen muoto helpottaa niiden kuljetusta rakennuspaikalle ja on kustannustehokkaampaa sekä ympäristöystävällisempää. Valitettavasti monille syntyy kapeasta ulkomuodosta johtuen mielikuva, jossa moduulit ovat sisältä huonosti valaistuja ja ahtaita. Tosiasiassa moduulien sisätilat ovat avaria sekä valoisia, ja moduulirakennuksista voidaan rakentaa jopa kolmikerroksisia. Moduulirakennuksien huonekorkeus on 2,7 metriä, ja lisää valoa tuovat ikkunoiden isot lasipinta-alat, jotka voivat ylettyä lattiasta kattoon.
Moduulirakennukset ovatkin yllättävän monipuolisia ja täynnä mahdollisuuksia. Moduulikouluihin on mahdollista rakentaa esimerkiksi musiikki,- käsityö- ja kotitalousluokat sekä ruokasalit. Toimistotilat rakennamme aina henkilökunnan kaikki tarpeet huomioiden.
Rakennamme esteettömiä moduulitiloja myös liikuntarajoitteisille ja vanhuksille. Moduulirakennuksissa on asukkaille asuinhuoneen lisäksi oma keittiö ja sisäänkäynti, yhteiset oleskelutilat sekä henkilöstölle omat tilat.
Expandian oman henkilökunnan työtilat sijaitsevat moduulirakennuksessa. Toimitiloissamme vierailevat asiakkaamme usein hämmästelevätkin moduulitilojen toimivuutta.
3. Huono äänieristys
Huonomaineisten 1980-luvun parakkirakennusten surkea äänieristys ja ääniympäristö eli akustiikka ovat monen muistissa. Nykypäivän moduulirakennukset ovat onneksi täysin erilaisia tässäkin suhteessa. Moduulirakentamisessa hyödynnetään vaimentavia pintamateriaaleja, joiden avulla osa ääniaallon energiasta, kuten äänen värähtely, kaiku ja muu taustamelu imeytyy niiden pintaan – aivan kuten muissakin rakennuksissa.
4. Moduulirakentaminen on kallista
Moduulirakentamisen ajatellaan usein olevan kallista. Moduulirakentamisen kustannustehokkuus perustuu materiaalien kierrettävyyteen ja uusiokäyttöön. Kun asiakas ei enää tarvitse moduulitiloja, me puramme ne ja kunnostamme sekä huollamme osat, jonka jälkeen moduulit vuokrataan eteenpäin uusille asiakkaille.
Koska investointiin osallistuu useampi asiakas, voimme vuokrata moduulit edulliseen hintaan. Moduulit valmistetaan suurina erinä ja tehokkaana sarjatuotantona. Näin pystymme tarjoamaan korkeaa laatua huokeaan vuokrahintaan.
Moduulirakentamisen monipuolisuus on myös kustannuksia pienentävä tekijä. Rakennukset voidaan suunnitella eri kokoisiksi, ja moduuleja voidaan lisätä tai vähentää tarpeiden muuttuessa. Kun moduulitilat muuttuvat tarpeettomiksi, ne siirretään pois.
5. Pitkät toimitusajat
Viimeinen hyvin tavallinen ja virheellinen myytti moduulirakentamisesta on mielikuva hankalista sekä pitkistä toimitusajoista.
– Parhaimmillaan Expandia Moduulit Oy:n uusi moduulirakennus on käyttövalmis jopa muutamassa viikossa, kunhan rakennuslupa- ja muut viranomaismenettelyt antavat siihen mahdollisuuden, toteaa Expandia Moduulit Oy:n toimitusjohtaja Janne Suntio.
– Tarve on kasvanut valtavasti viimeisen 20 vuoden aikana. Voi olla, että koulu kohtaa remonttitarpeen, tai yritys kasvaa odottamattoman nopeasti tarviten pikaisesti laajempia toimitiloja. Modulaariset järjestelmät tulevat apuun joustavana ratkaisuna, sanoo Jonas Wallstedt.