oxelgren-personalrum-expandia

Viisi yleisintä myyttiä moduulirakennuksista

Åsa Ledin

Surullisen näköinen rakennus, jossa on puutteellinen sisäilma ja toimimaton äänieristys? Vaikka moduulirakentaminen yleistyy niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla – herättää se edelleen monenlaisia ennakkoluuloja.

Surullisen näköinen rakennus, jossa on puutteellinen sisäilma ja toimimaton äänieristys? Vaikka moduulirakentaminen yleistyy niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla – herättää se edelleen monenlaisia ennakkoluuloja.

Moduulirakentamisen suosio kasvaa Pohjoismaissa. Ruotsin suurimman moduulirakentamiseen erikoistuneen yrityksen Expandian vuotuinen liikevaihto lähentelee jo kolmeakymmentä miljoonaa euroa.

– Moni ajattelee heti parakkirakennuksia nähdessään moduulirakennuksen. Parakit eivät tunnetusti herätä kovin myönteisiä mielikuvia ihmisten mielissä. Onneksi nykypäivän korkealaatuiset moduulirakennukset ovat täysin eri asia. Moduulirakennuksia kutsutaankin usein paviljonkirakennuksiksi, jotta ikävä mielikuva parakeista karistettaisiin pois, kertoo Expandian toimitusjohtaja Jonas Wallstedt.

Entä mitkä ovat yleisimmät myytit, jotka varjostavat moduulirakennuksia? Wallsted esittelee viisi tunnetuinta myyttiä, samalla kertoen kuinka ne kumotaan.


1. Puutteellinen sisäilma

Moni muistaa edelleen menneiden vuosikymmenten ankeat parakkirakennukset, jotka pystytettiin helpottamaan oppilaitosten akuuttia lisätilantarvetta. Tilat olivat ankeita ja äänieristyksiltään meluisia, joissa oli puutteellinen sekä huono sisäilma.

Moni ei kuitenkaan ole tietoinen, että nykypäivän rakennustekniikan laatuvaatimuksia ja ympäristösäädöksiä sovelletaan yhtä lailla moduulirakentamiseen, kuin mihin tahansa asuinrakentamiseen. Ja samat säännökset koskevat luonnollisesti myös rakennusten ilmanvaihtojärjestelmien laatua. Tämän päivän moduulirakennusten sisäilma on säännösten mukaisesti riittävää ja puhdasta.


2. Moduulirakennukset ovat kapeita laatikoita

Totta, moduulit ovat kapeita ja siihen on hyvä syy. Moduulien suorakulmainen muoto helpottaa niiden kuljetusta rakennuspaikalle ja on kustannustehokkaampaa sekä ympäristöystävällisempää. Valitettavasti monille syntyy kapeasta ulkomuodosta johtuen mielikuva, jossa moduulit ovat sisältä huonosti valaistuja ja ahtaita. Tosiasiassa moduulien sisätilat ovat avaria sekä valoisia ja moduulirakennuksista voidaan rakentaa jopa kolmikerroksisia. Moduulirakennuksien huonekorkeus on 2,7 metriä, ja lisää valoa tuovat ikkunoiden isot lasipinta-alat, jotka voivat ylettyä lattiasta kattoon.

Moduulirakennukset ovatkin yllättävän monipuolisia ja täynnä mahdollisuuksia. Moduulikouluihin on mahdollista rakentaa esimerkiksi musiikki,- käsityö- ja kotitalousluokat sekä ruokasalit. Toimistotilat rakennamme aina henkilökunnan kaikki tarpeet huomioiden.

Rakennamme esteettömiä moduulitiloja myös liikuntarajoitteisille ja vanhuksille. Moduulirakennuksissa on asukkaille asuinhuoneen lisäksi oma keittiö ja sisäänkäynti, yhteiset oleskelutilat sekä henkilöstölle omat tilat.

Expandian henkilökunnan työtilat sijaitsevat moduulirakennuksessa. Toimitiloissamme vierailevat asiakkaamme usein hämmästelevätkin moduulitilojen toimivuutta.


3. Huono äänieristys

Huonomaineisten 1980-luvun parakkirakennusten surkea äänieristys ja ääniympäristö eli akustiikka ovat monen muistissa. Nykypäivän moduulirakennukset ovat onneksi täysin erilaisia tässäkin suhteessa. Moduulirakentamisessa hyödynnetään vaimentavia pintamateriaaleja, joiden avulla osa ääniaallon energiasta (äänen värähtely, kaiku ja muu taustamelu) imeytyy niiden pintaan – aivan kuten muissakin rakennuksissa.


4. Moduulirakentaminen on kallista

Moduulirakentamisen ajatellaan usein olevan kalliimpaa, mitä se tosiasiassa on. Moduulirakentamisen kustannustehokkuus perustuu materiaalien kierrettävyyteen ja uusiokäyttöön. Kun asiakas ei enää tarvitse moduulitiloja, me puramme ne ja kunnostamme sekä huollamme osat, jonka jälkeen moduulit vuokrataan eteenpäin uusille asiakkaille. Koska investointiin osallistuu useampi asiakas, voimme vuokrata moduulit edulliseen hintaan. Moduulit valmistetaan suurina erinä ja tehokkaana sarjatuotantona. Näin pystymme tarjoamaan korkeaa laatua huokeaan vuokrahintaan.

Moduulirakentamisen monipuolisuus on myös kustannuksia pienentävä tekijä. Rakennukset voidaan suunnitella eri kokoisiksi, ja moduuleja voidaan lisätä tai vähentää tarpeiden muuttuessa. Kun moduulitilat muuttuvat tarpeettomiksi, ne siirretään pois ja eikä asiakas ole enää velvollinen kustannuksista.


5. Pitkät toimitusajat

Viimeinen hyvin tavallinen ja virheellinen myytti moduulirakentamisesta on mielikuva hankalista sekä pitkistä toimitusajoista. Expandia rakentaa ja kunnostaa kaikki moduulit Ruotsissa. Yksiköissämme on lähes 21 000 moduuliosaa valmiina, olemme alan tehokkain toimija. Pystymme toimittamaan moduuleja asiakkaillemme vain muutaman viikon toimitusajoilla. Tehokkaan logistiikkamme avulla hoidamme kuljetukset nopeasti ja osa kuljetuksista suoritetaan rautateitse.

Expandia suunnittelee rakennukset ja hakee rakennusluvat asiakaan niin halutessa. Hoidamme rakentamiseen liittyvät maansiirto-, sähkö- ja putkityöt sekä moduulien asennustyöt. Kuukausittaiseen moduulivuokraukseen sisältyvät ylläpito- ja huoltotyöt sekä tarvittavat vakuutukset.

Jonas Wallstedt, vd Expandia

– Tarve on kasvanut valtavasti viimeisen 20 vuoden aikana. Voi olla, että koulu kohtaa remonttitarpeen, tai yritys kasvaa odottamattoman nopeasti tarviten pikaisesti laajempia toimitiloja. Modulaariset järjestelmät tulevat apuun joustavana ratkaisuna, sanoo Jonas Wallstedt.