Vuoden 2022 kohokohdat!

Expandia

Me Expandialla haluamme toivottaa teille kaikille erittäin hyvää uutta vuotta! Ennen sitä kurkataan kuitenkin hetken verran taaksepäin ja käydään läpi vuoden 2022 kohokohdat!

Expandia jatkoi laajentumistaan: 76 työntekijästä 95 työntekijään! 

Kasvamme ennätysvauhtia! Palkkasimme vuonna 2022 yhteensä 19 uutta työntekijää erilaisiin tehtäviin, kuten kirvesmiehiksi, projektipäälliköiksi, myyjiksi ja huoltoteknikoiksi ja niin edelleen. Meitä expandialaisia on tällä hetkellä jo 95! 

Uusista huipputekijöistämme 14 työskentelee Ruotsissa, kolme Tanskassa ja kaksi Norjassa. 

Lue lisää, mitä expandialaisuus merkitsee meille. 

864 uutta kestävää moduulia  

Rakensimme kuluneen vuoden aikana 864 uutta moduulia. Niiden lisäksi kunnostimme uudenveroisiksi 80 moduulia. Yhteensä ruotsalaisvalmisteisia moduuleita löytyy maailmalta jo 21 000 kappaletta – ja olemme ylpeitä niistä jokaisesta! Uudelleen käytettäväksi suunniteltujen ja rakennettujen moduulien keskimääräinen käyttöikä on 30 vuotta!     

Kierrätettävät moduulit: Käytämme uusien moduulien rakentamisessa mahdollisimman paljon materiaalia, joka on kierrätettyä ja joka voidaan kierrättää vielä meidän jälkeemmekin uudelleen. Hiilidioksidipäästöjen suhteen tämä tarkoittaa 1,7 tonnin säästöä jokaista uutta rakennettua moduulia kohden. Vuoden 2022 aikana rakennettujen 864 uuden moduulin kohdalla vähennys vastasi yhteensä 1 469 Ruotsin ja Espanjan välisen lentomatkan päästöjä.  

Jätteet kierrätetään tai niistä tehdään energiaa: Rakennus- ja kunnostusprosesseissamme syntyvästä jätteestä noin 30 prosenttia ohjataan kierrätykseen. Jäljelle jäävä jäte poltetaan ja siitä syntyvä lämpö siirretään kaukolämpöverkkoon. Sen lisäksi lähetämme kaikki mattojen reunusjätteet takaisin valmistajalle, joka käyttää materiaalin uusien mattojen valmistukseen.  Jopa käytetyt matot lähetetään takaisin tehtaalle.  

Uusi elämä moduuleille  – 4 esimerkkiä 

Kehitämme moduulejamme jatkuvasti. Kestävien puurunkojen ansiosta moduuleita voidaan käyttää myös sen jälkeen, kun niiden ympärille rakennetut tilat eivät muutoin vastaa enää nykypäivän korkeita vaatimuksia. Ohessa neljä esimerkkiä, kuinka entiset koulu- ja päiväkotimoduulit ovat saaneet uuden käyttötarkoituksen ja sitä kautta uuden elämän.  

1. Pakolaisten majoitustilat Alankomaissa

 Autoimme Ukrainasta tulleita pakolaisia saamaan väliaikaisen kodin toimittamalla 105 käytettyä koulumoduulia Hollantiin. Vastasimme suunnittelusta, asentajamme matkustivat paikan päälle, ja koulumoduulit muutettiin asunnoiksi yhteistyössä hollantilaisen kumppanimme kanssa. Apua tarvitsevat perheet muuttivat asuntoihin, jotka ovat hieman yli 50 neliömetrin kokoisia ja joissa on keittiö ja kylpyhuone.  

2. Opiskelija-asunnot Visbyssä  

Suositussa Visbyssä on vaikea löytää opiskelija-asuntoa. Toimitimme paikan päälle 74 moduulia, jotka muunnettiin viihtyisiksi opiskelija-asunnoiksi. Asunnot ovat kooltaan 9x3 metrin kokoisia. Niistä löytyy minikeittiö, kylpyhuone suihkulla sekä yhdistetty makuuhuone ja olohuone, joissa on kaksi ikkunaa. Ja mikä parastaasunnot sijaitsevat kävelymatkan päässä Visbyn keskustasta 

3. Opiskelija-asunnot Salassa

Ösbyn maatalousalan oppilaitoksessa tarvittiin kiireellisesti majoitustilat 20 oppilaalle syyslukukaudeksi 2022. Toimitimme opiskelijoiden käyttöön muutamassa viikossa uuden käytäväasumiskonseptimme mukaiset moduulihuoneistot. Moduulit sisältävät kaksi huonetta. Niistä jokaisesta löytyy oma kylpyhuone, suihku ja wc peilikaappeineen sekä olohuone, jossa on suuri ikkuna, kaksi vaatekaappia sekä tilat sängylle ja työpöydälle.

Opiskelija-asunnot Salassa

4. Huvila Örebrossa

Moduulimme taipuvat myös huvilakäyttöön! Moduulien vakaat rungot eristeineen, seinineen ja lattioineen muodostavat talon "pohjan". Sen jälkeen seiniin ja lattioihin lisättiin lisäeristystä ja uusia pinnoitteita. Urakoitsija osti käytetyt moduulit edullisesti, jolloin myös huvilan hinta on sen ostajalle edullisempi - ja lisäksi se on erityisen kestävä. Ensimmäinen yksityishenkilölle moduuleistamme rakennettu puuhuvila valmistui Smedjebackeniin. Myös Örebrohon on suunnitteilla kolme muuta taloa.

Karlstadin moduulisairaala  

Eräs vuoden 2022 lippulaivahankkeistamme oli Karlstadin keskussairaalan uuden kirurgisen klinikan rakentaminen. Yhteensä 111 moduulista rakennettu klinikka pitää sisällään kolme valoisaa ja tilavaa osastoa sekä tilat 78 vuodepaikalle. Sairaalan toiminnalle kriittisen klinikan rakentaminen sujui ennätysnopeasti. Karlstadin keskussairaalan suuren saneerausurakan odotetaan kestävän yhteensä 15 vuotta. 

Karlstadin moduulisairaala

Kasvamme Suomessa, Tanskassa ja Norjassa  

Saimme kuluneen vuoden aikana valmiiksi toistaiseksi suurimman hankkeemme Suomessa. Rakensimme autonvalmistaja Valmet Automotive Oy:n tarpeisiin Uuteenkaupunkiin yhteensä 83 moduulin toimistot sekä terveyskeskuksen.  

Tanskassa arvostusta saanut hankkeemme oli Lejren kunnassa sijaitsevan Børnehuset Skovvejenin tilapäisen päiväkodin rakentaminen. 13 Expandia-moduulin ansiosta lapsilla ja opetushenkilökunnalla on käytössään raikkaat, valoisat ja tilavat, lähes 400 neliömetrin tilat. 

Wilds Minne -koulu Norjassa toivoi ratkaisua tilapäiseen tilatarpeeseen. Edellinen koulu oli jäänyt pieneksi ja uuden koulun valmistumiseen on arvioitu menevän kaksi vuotta. Väliaika sujuu mukavasti 121 moduulista rakennetussa moduulikoulussa.  

Wilds Minne-koulu

Rakastamme “aurinkomatkoja”  

Oma autokalustomme koostuu nyt jo 90-prosenttisesti ympäristöystävällisistä autoista.  Lataamme ne itse tuotetulla aurinkovoimalla niin kauan kuin auringonpaistetta riittää – sen jälkeen vaihdamme vesivoimaan. 

Vihdoinkin: Ensimmäinen kick-off sitten pandemian!  

Syksyllä 2022 pääsimme pitkän odotuksen jälkeen käynnistämään kauden kunnon Kick-off –tunnelmissa. Upeat päivät Norjan Flåmissa täynnä tiiminrakennusta, opettavaisia kokouksia ja hienoja kokemuksia – Expandian henkeä parhaimmillaan!